checklist for my coming wedding




hooooooooo.............. nak kawen dah ke??

Sape xnak kawen kan? haha. Cume lambat ngan cepat jek. Kite ikot jodoh masing-masing.
InsyaAllah ade rezeki. ^^ Aku pon dah selamat bertunang 22.12.12 yang lepas.
Tarikh nikah masih lagi tidak ditentukan oleh ibubapa kedua-dua belah pihak.
haa...bahasa baku lagi. haha. Sebabnya ayah aku xnak membebankan belah lelaki kalo tibe-tibe ayah mintak 20ribu kang naye. Haha.
So, ayah cakap nanti bile lagi 4 bulan o bape-bape bulan lah. Atas persetujuan orang tua kami, mereka akan duduk berbincang sekali lagi.
Nie nak tentukan tarikh kawen. And mase nie la ayah akan tanyer pihak lelaki. Dah ade bape ribu dah duet?? haha. So ayah akan tetapkan hantaran based on duet yang dikumpul. hohoho. Selamat awak x kene 20ribu. hahaha
Means kalo ade 4 ribu, 4 ribu tuh la hantaran. haha. Mintak pihak lelaki kumpul lebeh cket ye...haha
Pastu masalahnyer aku pulak yang mengamuk kat ayah. Siketnyer ayah letak. T____T baru nak berjoli pakai duet hantaran. Nak beli itu ini. Pegi jalan-jalan. hahaha =p

Ayah cakap, ayah taw korang hidop kat KL macam mane. Duet gaji tuh bukannyer cukop sangat pon. Dengan nak saving lagi * tu pon korek-korek gak
Mak plak cakap, xyahla hantaran tinggi-tinggi sangat. Kesian kat azmi nak kumpul duet. Mak tengok dye dah makin kering keding dah tuh. Along plak makin gemok.

hohoho. Nampak sangat di situ aku x berhati perot. haha.

Masalahnyer mak, ayah, mak ngan ayah xtaw yang dye yang asek dok ajak tengok wayang, makan fastfood. Saye nie terpaksa la ikot temankan dye makan. X cukop duet la sangat dok KL. wakakaka.


Ape-apela. Janji lepas kawen nanti ade duet nak hidop. Bukan nak abeskan sume time kawen nanti jek.

OKeh-okeh. Nie dah lari topik. Aku nak wat entry pasal wedding checklist la.

Berbalik kepada tajuk entry. "Checklist for my coming wedding"

*patot kene wat satu buku khas ntok wedding checklist kan??? 



hmmm... macam nie maybe?
Antara checklistnyer:

1. KURSUS NIKAH
Aku nie sebenarnyer xtaw sangat prosedur-prosedur yang nak kene buat sebelom kawen.
Yang aku taw kene ade kursus nikah. Kat mane n macam mane nak register? Tadi baru borak-borak ngan unimate merangkap classmate merangkap ofismate haha.
Tanyer dye kat mane ko g kursus nikah aritu? Amek segala detail.

2. BORANG NIKAH
N then baru aku taw kene ade prosedure ntok apply borang nikah. And borang nikah nie valid 3 bulan jek kot dari tarikh apply borang nikah sampai tarikh nak nikahnyer.
so nampaknyer yang nie aku xleh nak apply skarang. And then, dye bagitaw lagi kadang-kadang ade certain tempat kene apply borang nikah dekat tempat or negeri yang kite nak nikah. Betol ke camtuh?
Sape-sape ade pendapat lagi? Boleh la saye mule merancang dari sekarang. hihi.

3. HIV TEST/XXX TEST
Haha. XXX test aku pon xtaw ape name test tuh. Dye hanya untuk perempuan sahaja. HIV test tu kene due-due kan? Laki ngan pompuan pon kene wat HIV test.
And aku baru taw hanya boleh buat kat hospital kerajaan sahaja. Pastu kene wat appointment dulu. *lecehnyer bile taw nak kene deal ngan hospital kerajaan. huhu. sabar jek la. Nak kawen punya pasal aku sanggop. wahaha. gatal!

4. BAJU NIKAH
Yang part nie aku x pikir ape-ape lagi. Baru berangan-angan dengan design rekaan sndiri. haha. okeh. nie aku taw memang mustahil.
Aku just wonder nak beli yang dah siap ke o nak tempah. Kalo tempah boleh la aku suh dye design ape yang aku suke. Tapi of coz kene kuar duet lebeh cket. eh banyak.
Kalo nak beli yang dah siap ade jek. And harge pon ok. x membebankan. Cume ade yang x berkenan dengan design. huhu.
Masih dipikir-pikirkan lagi

hooooo....kalaulah menjadi kenyataa. haha *pengsan ayah aku

5. CINCIN KAWEN
Emm..rasenyer nie patot duduk kat no 4. ye dak? sebab cincin kawen nie la simboliknya sebuah perkahwinan. chewaahh. haha.
Emmm.. yang nie aku tengah survey-survey. Memandangkan sekarang (4.54pm 1/2/2013)*harga maybe berubah harga emas tengah jatuh lebeh baik beli sekarang. ahaha.
Aku ade berkenan dengan satu cincin nie. Dye bukan emas kuning. Tapi emas putih ngan berlian. whoooaaaaa....sebab tuh aku berkenan. haha. Tapi tapi..
en tunang cakap over bajet. hukhukhuk T_____T

lawanyer cincinnn..eh? lelaki kene pakai cincin x? kalo x aku xyah p beli. haha

6. HANTARAN
Nie pon x pikir lagi.


haihh....banyak sangat x pikir lagi.

Comments: 4

Atiqahtuty said...

nak akwen dah awok ye anis! haa banyak lagi nak kena pikir. tu tak termasuk kenduri lagi tau, kanopi, catering segala bagai. pastu nak tempah kad kawen lagi. cam kitorang dulu list dalam excel. include sekali dengan budget. pasal duit hantaran tu parents kita samalah! belah kA nak bagi lebih tapi mak bapak kita pulak yang bagi diskaun hehe!

m&m's said...

hohoho...kak tiqah. banyak bende plak nak pikir. rase serabut pon ade.susah jugak rupenyer nak kawen. leh botak kepale. hahaha

eLiza nABILah said...

lawak la ko anis..banyak bende wei nak prepare sblum kawen..yg paling penting duit mesti ado lah..br leh gerak..hihii...

m&m's said...

erghhhhhh...taw xpe. pening kepale pikir duet. belom beli lagi. baru nak susun2 bajet dah gugur rambutt. huhu